пятница, 21 июля 2023 г.

Фото Полтавщини на зламі століть! Фотографії початку ХХ ст.

 Перші поселення на території Полтавщини з’явилися ще у пізньопалеолітичну добу. На карті України, складеній у другій половині ХVІ ст. французьким інженером Гійомом Левассером де Бопланом, у межах сучасної Полтавщини позначено понад 300 населених пунктів. На початок ХХ століття це – один із економічно найпотужніших регіонів, що славився вирощуванням різноманітних зернових культур, тютюнництвом, плодовим садівництвом, розвитком народних ремесел у промислових масштабах.

На Полтавщині століття за століттям дбайливо плекалися й зберігалися культурно-мистецькі, літературні й державотворчі традиції; полтавські міста й містечка, селища й села ставали осередками національно-культурної й громадської діяльності. 25 листопада 1905 року в Лубнах почала виходити друком перша на Наддніпрянщині україномовна газета «Хлібороб».

Полтавський край як об’єкт досліджень викликав постійний інтерес не лише істориків, етнографів, фольклористів, соціологів, а й тогочасних фотографів. Завдяки їхнім професійним і любительським світлинам перед нами постає не тільки його легендарний, уснопоетичний чи вербально-писемний, а й візуальний, зримо-конкретний образ. З портретних і групових фото, подієвих і репортажних знімків, зроблених на вулицях, ярмарках, під час роботи чи відпочинку, проглядає повсякдення з деталями побуту, особливостями сільського й міського одягу, окреслюється забудова вулиць, цікаві елементи народного житла й господарських будівель, визначні архітектурні пам’ятки, суспільно-культурний контекст, миттєвості життя і пульс часу.

Комментариев нет: